Korisni saveti za pripremu i uređenje nekretnine

Kako bi odgovarajuće pripremili nekretninu za dolazak agenta nekretninama i razgledavanje potencijalnih klijenata, primenite nekoliko naših saveta.
Nedopustite zapuštenost nekretnine, ostavite utisak, uvećajte vrednost nekretnine, ostvarite bržu realizaciju!
“Klik faktor” je pojam koji se često koristi kada se govori o tome da li se potencijalnom kupcu/zakupcu svidela određena nekretnina na osnovu subjektivnog utiska kojeg je stekao, najčešće prvog. Upravo prvi utisak na klijenta ostavlja upečatljiv i neizbrisiv emocionalni trag na kojem temelji svoju konačnu odluku … “kliknite” svoje potencijalne kupce/zakupce!
Kako bi došli do cilja, važno je da nekretnina odiše jednostavnim i prijatnim uređenjem i čistoćom jer ona je nečiji novi dom ili radni prostor.
Čitav niz malih sitnica u brzom i jednostavnom uređenju nekretnine, čini veliku razliku u konačnom uspehu ili neuspehu prodaje/iznajmljivanja nekretnine … PROVERENO!

 

OKUĆNICA, DVORIŠTE, VRT

Ako prodajete kuću i imate sopstveno dvorište, vrt, istaknite ih lepim uređenjem… označite staze, popravite pločnike, pokosite travu, uklonite korov, suve grane i lišće.
Ako već niste, zasadite ruzmarin ili lavandu, zalijte travu i biljke – pojačaćete prirodne aromatične mirise, a ako imate smisla za vrtlarstvo, dodatni utisak začinite sađenjem ukrasnog bilja koje nije zahtevno za održavanje.
Pri kraju vrta postavite garnituru za sedenje ili senik, možda čak i roštilj, time ćete svakako pojačati porodični utisak i naglasiti prednosti za porodicu sa decom.
Privatnost prema susedima je bitna ali nemojte preterivati s visokim zidovima, uredite diskretnu ogradu rešetkaste strukture preko koje ćete pustiti da izrastu ruže, puzavice, loza, klematis, …
Uklonite građevinski materijal, razne metalne i plastične kutije, staklene boce, sitnice koje “bodu” oči, sve što ste godinama skupljalo, i misleći: “Sutra ću to da raspremim”.
KUĆNI LJUBIMCI

Bez obzira na vrstu kućnog ljubimca i njegovu slobodu kretanja, imajte u vidu da su klijenti stranci u Vašem domu.
Neki klijenti mogu da se osećaju neprijatno u prisustvu nepoznate životinje ili ne žele da ih prilikom razgledanja ometa.
Za vreme razgledanja nekretnine osigurajte odgovarajući ograđeni prostor u kojem ćete privremeno zadržati kućnog ljubimca. Ako nemate ograđeni prostor, upotrebite fiksirani povodac ili neko od ukućana može da prošeta kućnog ljubimca izvan nekretnine.
Kućnog ljubimca nemojte zatvarati u neku od prostorija, bez da ste prethodno upozorili osobe koje su došle razgledati nekretninu!
Nemojte odvraćati pažnju klijenata sa nekretnine koju razgledaju. Za uspešnu realizaciju željenog posla potrebno je biti koncentrisan i pažnju usmeriti na nekretninu, ne na kućne ljubimce.

 

ULAZNA VRATA I ZVONCE

Ulaz govori: Dobro došli.
Neka zvonce bude ispravno, a pored njega čitko ispisano prezime stanodavca kako bi vas klijenti mogli dozvati.
Ulazna vrata osvežite odgovarajućom bojom/lakom, brava i cilindar neka rade bez škripanja i zapinjanja.
Ulaz je ogledalo doma.

 

UKLONITE NEPRIJATNE MIRISE

Ne propustite da otklonite neprijatne mirise, provetrite prostorije, pažnju obratite na:

  •  dvorište, okućnica (uredan travnjak, kanta za smeće, …)
  • hodnici, predsoblja (obuća, odjeća, …)
  • kupatila (wc šolja, odvod – kanalizacija, …)
  • kuhinja, trpezarija (sudovi, ostaci hrane, …)
  • sobe (zavese, tepisi, … )

 

OSVETLITE PROSTORIJE

Ako u svim prostorijama nemate prirodni izvor svetlosti, prethodno proverite ispravnost sijalica i upalite svetla.
Nemojte klijente koji su došli na razgledanje nekretnine da dočekate u mraku ili da koristite sijalice u boji.
Nije poželjno nekretninu razgledati neosvetljenu, u polutami ili mraku, klijenti mogu da pomisle kako od njih sakrivate moguće nedostatke.
Ispravno osvetljene prostorije pružaju osećaj topline i ugodnosti..
OSVEŽITE STOLARIJU I OKOVE

Ako imate stariju, klasičnu i drvenu stolariju – predlažemo da učinite minimalna ulaganja uz malo rada i kreativnosti. Stolarija za mnoge kupce u pregovorima predstavlja značajnu stavku ulaganja!
Uklonite stare slojeve uljane boje, popunite raspukline, izbrusite neravnine, stolariju obojite odgovarajućom uljanom bojom, roletne smeđim ili bezbojnim lakom i tako ih zaštitite od atmosferskih uticaja.
Ukoliko su roletne “raštimovane” – otvorite poklopac iznad prozora, namestite valjak i vodilice kako bi klizili bez zapinjanja. Očistite ili zamenite pohabane trakice za dizanje/spuštanje roletni, kao i okove na stolariji (ručice, mehanizme).
PREDSOBLJE – HODNIK

Raspremite obuću i odeću. Moguće je da klijent u razgledanje dođe sa prijateljima ili članom porodice. Sklanjanjem nepotrebnih stvari pružate osećaj prostranosti, veličine i urednosti prostora.
Ako je predsoblje/hodnik male kvadrature, ostatak ukućana potencijalne kupce može dočekati u dnevnom boravku, nema potrebe za guranjem.
Ugradni ormari i veliko ogledalo u predsoblju/hodniku uvek su dobro došli dodaci.
DNEVNI BORAVAK

Uklonite nepotrebne stvari nagomilane tokom dana, utišajte TV i muziku.
Usklađenim rasporedom nameštaja, dnevni boravak treba da odaje osećaj prostranosti, odmora i opuštanja.
Ako je dnevni boravak okrenut južnoj strani, spuštenom zavesom, tendom, venecijanerima ili roletnama umereno zatamnite prostor kako svetlost ne bi bila prejaka.
Tokom razgledanja nekretnine nemojte imati upaljen klima uređaj. Pred klijentima ga možete upaliti kako bi pokazali njegovu ispravnost.
Nemojte da preterujete sa zagrevanjem ili hlađenjem prostora.
KUHINJA I TRPEZARIJA 

Sklonite suvišne predmete, izložene tanjire, čaše i hranu. Ispraznite sudoperu, očistite kuhinjske elemente i el. uređaje. Spremanjem nepotrebnih stvari i čistoćom pružate osećaj prostranosti i higijene.
Ukoliko u ceni nekretnine nameravate da ostavite kuhinjske elemente ili el. uređaje – obavezno istaknite i naglasite kao prednost kupovine.
Ako su kuhinja i trpezarija fizički spojeni/odvojeni predložite zainteresovanim klijentima mogućnosti pregradnje/spajanja.

 

KUPATILO

Uredite peškire i prljavo veš, uklonite druge nepotrebne stvari. Sklanjanjem nepotrebnih stvari pružate osećaj prostranosti i čistoće prostora.
Sanitarije i keramičke pločice očistite od nakupljenog kamenca i buđi.
Po potrebi zamenite dotrajali silikon, ulaganje je minimalno – efekt maksimalan!
Ukoliko kupatilo nema prirodnu ventilaciju (prozor) a imate ugrađenu vertikalnu el. ventilaciju ili ste radili zamenu dotrajale vodovodne instalacije – istaknite i pokažite klijentima!

 

SOBE – DEČJE, SPAVAĆE

Raspremite nepotrebne stvari, pružite osećaj prostranosti i čistoće prostora.
Ukoliko postoji mogućnost fizičke raspodele jedne prostorije u dve, istaknite to kao prednost za porodicu sa više članova (dece).
Ukoliko soba ima položaj prema ulici, zatvorite prozore kako bi utišali buku.